Powiatowy Lekarz Weterynarii w Krośnie informuje, że zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 24 sierpnia 2022 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz. U. z 2022 r., poz. 1896) od 1 stycznia 2024 r. mięso na obecność włośni pochodzące z uboju gospodarczego świń na użytek własny oraz odstrzelonych dzików będzie badane tylko i wyłącznie metodą wytrawiania.
Na terenie powiatu krośnieńskiego próbki mięsa w kierunku na obecność włośni są wykonywane przez Zakład Higieny Weterynaryjnej w Krośnie. Próbki te należy dostarczać do Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Krośnie, ul. Grodzka 26, 38 400 Krosno od poniedziałku do piątku w godzinach od 7.30-15.30. Realizacja wykonania badania mięsa na obecność włośni jest uzależniona od pracy ww. Laboratorium. Jeżeli próbka mięsa w kierunku na obecność włośni zostanie dostarczona do tutejszego Inspektoratu do godziny 11.00 zostaje zbadana tego samego dnia, a wynik z tego badania ZHW w Krośnie wysyła na adres EPUAP PlW Krosno. Następnie PLW w Krośnie wydaje pisemne zaświadczenie, które wedle własnego życzenia, strona może odebrać osobiście w siedzibie Inspektoratu lub otrzymać na wskazany adres mailowy w formie elektronicznej. Inspektorat zawsze przed oficjalnym wydaniem zaświadczenia o wynikach badania, informuje stronę telefonicznie. Jeżeli próbki zostaną dostarczone po godzinie 11.00 wówczas badane są w Zakładzie Higieny Weterynaryjnej w Krośnie następnego dnia roboczego.