Jedenaście zespołów Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu krośnieńskiego wzięło udział w pierwszym etapie konkursu kulinarnego „Bitwa regionów”, który odbył się w niedzielę 3 lipca w Parku nad Czarnym Potokiem w Rymanowie-Zdroju. Jury podczas oceniania potraw brało pod uwagę ich smak i aromat, wykonanie i sposób prezentacji oraz elementy dekoracyjne i estetykę wyglądu.
Komisja, kosztując smakołyki przygotowane przez lokalne gospodynie, z pewnością nie miała łatwego zadania, ale ostatecznie przyznała pierwsze miejsce naszym wspaniałym paniom z KGW w Długiem za wyjątkowe i niepowtarzalne pierogi niedźwiedzie! Kolejne lokaty zajęły koła gospodyń z Kobylan i Bratkówki.
O przepis na zwycięską potrawę pytamy panią Ewę Michniewską, przewodniczącą KGW w Długiem.
- Pierogi niedźwiedzie to nasz produkt regionalny z Długiego. Za farsz używany do ich produkcji, w 2016 roku w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo w Głogowie Małopolskim, otrzymaliśmy pierwszą nagrodę. Pieróg niedźwiedzi zawiera cztery farsze z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Walory smakowe tych pierogów są, sądząc po tym, co obserwujemy podczas degustacji – wspaniałe, a to dlatego, że panie które je robią, wkładają w tę pracę wiele serca, tak by zadowolić wszystkich smakoszy. Podane na plastrach boczku, suto maszczone, to swoisty raj dla podniebienia - opowiedziała pani Ewa.
Liczymy, że sympatyczne panie z Długiego będzie czekać kolejne wyzwanie czyli zmagania w ramach drugiego etapu konkursu, do którego przystąpi maksymalnie dziesięć zespołów z największą liczbą punktów z całego województwa podkarpackiego.
Organizatorami „Bitwy regionów” byli Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa przy wsparciu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego przy współpracy z Gminnym Ośrodkiem Kultury w Rymanowie.
fot. Krosno112.pl oraz Facebook - Ewa Michniewska